Plastika? Ne, hvala

Narava, ki obdaja naš hotel in restavracijo, je izjemna v vseh letnih časih in si zasluži osrednje mesto tudi v samem objektu. Želeli smo si ustvariti prostor, kjer boste začutili pristno povezanost z okoljem, zato smo se pri izbiri materialov prepustili mogočnim možnostim, ki jih ponuja narava.

Plastika? Ne, hvala

Pri načrtovanju arhitekture in interierjev smo vselej razmišljali, kako našim gostom zagotoviti kar najboljšo izkušnjo, hkrati pa čim manj negativno vplivati na okolje in naravo. Ne le z izbiro naravnih materialov za gradnjo in opremo, temveč tudi z izdelki, ki so na voljo gostom.

Uporaba naravnih materialov

Kamen, ki smo ga uporabili v našem hotelu, prihaja iz najstarejših slovenskih kamnolomov, ki so nastali še v času Avstro-Ogrske. Je vrsta apnenca, ki so ga uporabljali tudi pri gradnji imperialnih stavb na Dunaju, v Budimpešti in Trstu. Enak kamen gradi tudi okoliške gore, zato se ta material popolnoma zlije z okoljem.

Pri izbiri lesa sta nas vodili dve usmeritvi – lokalna določila zahtevajo uporabo temno rjavih odtenkov, naša želja pa je bila, da z barvanjem lesa ne škodujemo okolju. Tako nismo uporabili škodljivih barv, ki jih je treba tudi pogosto obnavljati, ampak smo se odločili za uporabo žganega lesa. Z žganjem in brušenjem les pridobi temen ton in značilno teksturo. Končni izdelek se poda v okolje, v katerem smo, upošteva lokalne predpise in ni škodljiv do narave. Sčasoma takšen les dobi patino in njegov značaj se le še poudari.

Tla v notranjosti hotela so sestavljena iz širokih hrastovih plošč, ki so bolj grobe – pomagajo nam ustvariti alpski videz, ki smo ga želeli, ter se prilegajo sezonskim spremembam v Alpah – od mraza in snega do toplote in sonca. Te plošče so trdnejše, veliko manj pa se jih tudi zavrže zaradi nepopolnosti. Menimo, da je popolnost samo iluzija, zato pozdravljamo edinstvenost lesenih plošč in hkrati še vedno ohranjamo kakovost.

Tekstil in izdelki brez plastike

Pri opremljanju sob smo se želeli kar najbolj izogniti uporabi plastike.

Naravna kozmetika

Vsa naša kozmetika je proizvedena v Sloveniji in ni testirana na živalih. Pri oblikovanju izdelkov smo izbirali kakovostne sestavine, ki so koži prijazne in po vonju spominjajo na naravo v naši okolici. Kozmetika je polnjena v aluminijastih lončkih, ki jih gostje lahko odnesejo domov in ponovno uporabijo, ali pa jih vrnemo proizvajalcem, ki lončke umijejo, razkužijo ter vnovič napolnijo.

Kava v zrnu

Kavni avtomati v naših sobah uporabljajo prava kavna zrna namesto lončkov in kapsul. Tudi to je eden od načinov, da lahko zmanjšamo količino nepotrebnih odpadkov.

Bombažne brisače in posteljnina

Kopalni plašči, posteljnina in brisače so narejeni iz 100-% bombaža ter ne vsebujejo poliestra in drugih sintetičnih materialov. Enako velja za naše blazine in odeje, ki so narejene iz 100-% volne.

Copati iz recikliranih plastenk

Edina plastika, ki jo boste našli med izdelki v naših sobah, so copati – vsak par je narejen iz šestih recikliranih plastenk. Izdeluje jih slovensko podjetje, mi pa goste vabimo, da jih odnesejo domov in jih uporabljajo še naprej.

Keramika, narejena posebej za nas

Keramika je bila oblikovana posebej za nas – sodelovali smo s štirimi slovenskimi obrtniki, ki uporabljajo visoko kakovostno slovensko glino. Ena od linij je še posebej zanimiva, saj je bila glina zanjo izdelana iz kamenja, ki je bilo nabrano ob jezeru Jasna – ta keramika je v celoti sledila ideji “zero kilometre”.

Dišeče sveče so narejene iz organskih olj, kot sta kokosovo ali sojino olje, in polnjene v keramičnih posodicah ‘’z napako’’ ali v posodicah, izdelanih iz ostankov keramike.

Kristalni kozarci, narejeni v Sloveniji

Kozarci prihajajo iz ene najstarejših tovarn kristala na svetu – Steklarne Rogaška Slatina, kjer jih še vedno razpihujejo in nato oblikujejo z rokami.

Embalaža

Vse, kar uporabljamo za zavijanje ali pakiranje, je narejeno iz kartona, papirja ali kombinacije obojega. Tudi nalepke imajo zelo malo premaza in so zato veliko lažje razgradljive.

Regionalni in trajnostni pristop v naši restavraciji

Vse sestavine, ki jih uporabljamo pri pripravi obrokov, prihajajo od lokalnih kmetov in proizvajalcev. Nekateri od njih so samo nekaj minut oddaljeni od hotela. Naš meni se spreminja glede na sezono oziroma sestavine, ki so nam takrat na voljo. Zadovolji lahko tako mesojede kot tudi pesketarijance in vegetarijance.

Srečo imamo, da živimo v okolju, kjer so naravni viri vode tako kakovostni. Voda, ki priteče iz naših pip, izvira prav v okoliških gorah in je neoporečna ter okusna. Zato jo lahko brez skrbi postrežemo in ne potrebujemo plastenk, ki še dodatno obremenjujejo okolje.

 

 

Iz našega žurnala